Yhteinen terapiamatka

Mitä terapia on? Millaisia asiakasryhmiä hoidan? Millainen on työskentelyotteeni?

Mitä terapia on?

Jokainen terapiasuhde on yksilöllinen muutosprosessi.

Millaisia asiakasryhmiä hoidan?

Olet tervetullut omana itsenäsi eikä sinun tarvitse typistää itseäsi johonkin tiettyyn oireeseen.

Työskentelytapani

Viime vuosina olen vakuuttunut yhä enemmän kehollisten työskentelytapojen hyödyllisyydestä.

Olen aidosti läsnä auttamassa sinua, tarvitsitpa sitten lyhyempää tai pidempää tukea elämässäsi. Voin auttaa sinua löytämään voimavarat ja taidot, joilla pystyt selviytymään tilanteessasi, olla sinulle kuuntelija, rinnalla kulkija tai peili. Yhdessä voimme poistaa esteitä, jotta saat elää itsesi näköistä elämäntäyteistä elämää.

Mitä terapia on?

Jokainen prosessi on yksilöllinen. Sinulla on tiettyjä toiveita, joiden kanssa tulet terapiaan. Todennäköisimmin toivot jonkun asian elämässäsi muuttuvan oireilussa, toiminta- tai ajattelutavoissa, vuorovaikutuksessa tai muussa. Joskus toiveita voi olla vaikea sanoittaa ääneenkään ja joskus ne ovat selkeämpiä. Sinulla on myös omanlaisesi persoonallisuuden piirteet, yksilöllinen kokemushistoria, omanlaiset toimintataipumukset, selviytymis- ja suojautumiskeinot, voimavarat, kyvyt, taidot, vahvuudet, heikkoudet, haavoittuvuudet, joiden avulla olet kulkenut siihen asti. Jotkut niistä ovat palvelleet sinua paremmin ja jotkut huonommin ja huonommin palvelleet ovat ehkä osasyynä hoitoon hakeutumisessa.

Minä uskon siihen, että ihmisen on mahdollista muuttua, helpotusta oireiluun on mahdollista löytää. Olen saanut nähdä ja todistaa sitä monta kertaa ja tiedän sen myös omalta kohdaltani. Uskon myös, että vaikeuksien kautta voi löytää uudenlaisia vahvuuksia ja voimavaroja, saada konkreettisia kokemuksia siitä, että selviytyy ja pystyy ja että elämä saattaa lopulta kantaa, kun sen varaan uskaltautuu. Se ei tarkoita sitä, että elämästä poistuisi vaikeudet, hankalat tilanteet tai epämiellyttävät tunteet vaan, että niiden kanssa oppii elämään, niistä ei nujerru ja menetä yhteyttä siihen kaikkeen mitä kannattelee ja tukee eteenpäin.

Muutosprosessi ei useinkaan ole nopea ja terapiaan tullessa oireilu on saattanut kestää jo pitkään. Pysyvämpi, pidempiaikainen muutos tarvitsee toistoa, harjoittelua, omaa aktiivisuutta ja asioiden siirtämistä omaan arkielämään terapiahuoneen ulkopuolelle. Sitten hiljalleen jossain kohtaa alkaa huomata, että jotain on muuttunut ja se alkaa versota ja näkyä erilaisissa asioissa. Eikä muutos lopu terapian päättämiseen, vaan jatkuu sen jälkeen. Voisi sanoa, että terapiassa ikään kuin istutetaan siemeniä, jotka jatkavat kasvuaan sen jälkeenkin. En voi etukäteen tietää, mikä tulee olemaan terapian auttava elementti sinulle. Sen voin luvata, että yksin sinun ei tarvitse matkaa kulkea, kuljen sen rinnallasi ja lähden yhdessä kanssasi tutkimaan, mikä hyödyttäisi ja veisi sinun prosessiasi eteenpäin.  

Millaisia asiakasryhmiä hoidan?

Suurin osa vastaanotolleni hakeutuvista kärsii masennus- ja ahdistusoireilusta, pakonomaisista ajatuksista, parisuhteen vaikeuksista, tunteidensäätelyn vaikeuksista, stressioireista, uupumuksesta tai itsetunnon vaikeuksista. Osaa on kohdannut jonkinlainen kriisi tai haasteellinen elämäntilanne, ja osa haluaa taas tarkastella syvemmin elämäänsä, elämänsuuntaansa, toiminta- tai ajatusmallejaan tai ihmissuhde- ja vuorovaikutusvaikeuksia ilman erityistä diagnoosia. Osa hakeutuu luokseni vanhan taustakoulutukseni vuoksi kärsiessään lapsettomuudesta, synnytyspelosta tai lapsen menetyksestä.

Sinun ei tarvitse yrittää typistää itseäsi johonkin tiettyyn oireeseen. Olet tervetullut omana itsenäsi ja yhdessä lähdemme katsomaan mikä auttaisi ja veisi sinua eteenpäin. Samallakin oirekuvalla tulevien ihmisten tilanteet voivat olla hyvin erilaisia. Yhdessä lähdemme käärimään auki, mikä juuri sinulla ylläpitää tai aiheuttaa tiettyä vaikeutta ja mikä sitä myös helpottaisi.

Työskentelytapani

Keskeistä minulle on, että lähden liikkeelle sinun yksilöllisestä maailmastasi käsin tutkimaan mikä sinua auttaisi ja hyödyttäisi. Olet oman tilanteesi asiantuntija ja sinulla on laajin tietämys siitä. Minä puolestani tuon käyttöösi tietämystä ja kokemusta mikä on auttanut toisia vastaavanlaisissa tilanteissa tai oireissa sekä erilaisia psykoterapeuttisia menetelmiä, joiden avulla voimme tutkailla asioita ja ilmiöitä luottamuksellisessa, hyväksyvässä, tuomitsemattomassa ilmapiirissä erilaisista näkökulmista. Tämä osaltaan jo avaa tilaa, että muutoksia voi lähteä tapahtumaan, asioihin saa erilaista suhdetta, syntyy oivalluksia ja uudenlaisia kokemuksia tai näkökulmia.

Keskeistä on myös, että yhteistyösuhde toimii ja sinulle tulee olo, että minulle voi puhua vaikeammistakin asioista. Toivon myös, että yhdessä voimme tarkastella myös sitä, jos jotkut työskentelytavat eivät tunnu sinulle sopivilta, jäät miettimään jotain tai sinusta tuntuisi, ettei terapia jotenkin etenisi. Silloin voimme yhdessä katsoa tarvitseeko meidän muuttaa työskentelyssämme jotain tai lähestyäkin asioita jostain toisenlaisesta kulmasta. Minulle tärkeintä on, että sinä hyödyt työskentelystä ja se palvelisi sinua.

Keskustelun, tutkailun tukena tai apuna saatamme käyttää erilaisia kuvakortteja, piirtämistä, kehollisia harjoitteita, kirjoittamista tai jäsentelyä paperille. Useimpien asiakkaiden kanssa saatamme käyttää osana työskentelyä myös erilaisia mindfulness-pohjaisia tietoisuus harjoituksia.

Usein minulta kysytään, että annanko kotitehtäviä. Pääpointti minulle on se, että työskentely tosiaan hyödyttäisi ja auttaisi sinua. Joskus siihen saattaa tarvita myös esimerkiksi tarkkailutehtäviä omassa arjessa. Minä siis tarjoilen erilaisia mahdollisuuksia ja sinä vuorostasi toimit minun oppaanani, että sopivatko tai toimivatko ne sinulle tai eivät.

Työskentelytavassani näkyy varmasti myös se, että viime vuosina olen vakuuttunut yhä enemmän kehollisten työskentelytapojen hyödyllisyydestä, kouluttautunut aihepiiriin enemmän ja asiakkaidenkin kautta saanut nähdä miten ne ovat tuoneet toivottua muutosta. Kehollisten harjoitteiden kautta voi esimerkiksi huomata, miten erilaiset asiat, kuten ajatukset tai uskomukset, vaikuttavat omaan kokemukseen, mutta myös saada avaimia siihen, mitkä asiat todella rentouttavat ja toimivat voimavaroina. Työskentelyn kautta kehittyy ja vahvistuvat niin kehotietoisuus kuin keholliset itsesäätelytaidotkin. Kehollisen työskentelyn kautta voi työstää traumakokemuksia sekä kehityksellisiäkin teemoja, kuten kiintymyssuhteissa syntyneitä vaille jäämisiä tai haavoja.

Muutosta ei voi myöskään liikaa kiirehtiä. Se ottaa oman aikansa ja tarvitsee rutkasti hyväksyvää ilmapiiriä, jossa se voi rauhassa muhia, kasvaa ja aikanaan tulla päivänvaloon.

Yksilöille, pareille

Olet tervetullut pienten tai suurten haasteelliseksi kokemiesi asioiden kanssa

Integratiivisessa työtavassa painotetaan psykoterapian yleisiä yhteisiä auttavia piirteitä, kuten hyvää yhteistyösuhdetta ja pyrkimystä ymmärtää asiakkaan kokemusmaailmaa niin että hän kokee tulleensa kuulluksi. Työtavassa tutkitaan asiakkaan kokemuksia ja kokemusmaailmaa, tarkastellaan vaikeauksia erilaisista näkökulmista sekä kokeillen ja harjoitellen omaksutaan uudenlaisia toiminta- tai ajattelutapoja. Työskentely- ja lähestymistavat voivat pohjautua eri teoriataustoihin ja ne valikoituvat asiakkaan tarpeiden ja tilanteen mukaan, niin että ne hyödyttäisivät asiakkaan prosessia ja tilanteen helpottumista.

Voimavarakeskeinen ajattelu- ja työtapa on maanläheinen ja myönteinen tapa kohdata erilaisia inhimillisen elämän haasteita ja pulmatilanteita. Asiakasta ja hänen arvomaailmaansa kunnioitetaan. Terapian tavoitteet tehdään yhdessä asiakkaan kanssa. Työskentelyssä lähdetään etsimään ihmisestä itsestään ja hänen lähiverkostaan voimavaroja, kykyjä, taitoja, vahvuuksia ja mahdollisuuksia, jotka auttavat tilanteen helpottumisessa tai toiveikkuuden ylläpitämisessä.